Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2010 21:38 - Медии по български - н3кои размисли
Автор: mcalavera Категория: Други   
Прочетен: 887 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди 20-ина години много неща не можеше да се кажат по телевизията.. По това време бяха само два канала от които ни заливаше монотонна и еднородна информация представена ни по пределно академичен, че и скучноват маниер.

Днес сме на другата крайност - свидетели сме как никой не упражнява контрол не само над това дали даден журналист (казано по старому "говорител") има говорни дефекти, дали умее правилно да артикулира и заедно с това оставаме с усещането, че професията "редактор" е вече ненужен щат в медиите.

Новия филм "заХари Потър" щял излезе в 3D формат.. Какво разбира от 3D баба Кица от Чуйпетлово.  Добре, че в съобщението от световните агенции не е пишело, че ще излезе на Блу Рей и ще може да се гледа само на ЛЕД телевизори с ейчдиемай интерфейс, които поддържат фул ейч ди резолюция.

Съзнавам, че примерът е неподходящ, трудно е да вметнеш разбираемо за какво става дума та да разбере и баба Кица и заедно с това да не досади на младите дето си обичат модерните съкращения (както обичаха т.нар руски съкращения тип "интрансмаш" нашите родители). Но предполагам, че на всеки е направило впечатление и не малко хора са се подразнили колко грозен е понякога езикът на журналистите. Да не говорим, че се компрометира всъщност информационната функция на новините. Защото ако утре аз престана да се интересувам от технологии то най-вероятно до година - две не малка част от новините ще ми станат непонятни от новонавлезлите съкращения.


Другото дето дразни по медиите (отвъд обичайните симптоми, които се появиха в последните години от преболедуването на обществото ни) е фактът, че като се заслушаш в думите на повечето журналисти излиза, че България се простира в рамките на околовръстното шосе на София.. Точно така, все едно други градове, села паланки не съществуват или ако съществуват, то вероятно там просто вегетират, докато в София е истинския живот и те просто не знаят какво пропускат.

Е, може и така да е, но това е ни повече, ни по-малко от провинциален комплекс на определени журналисти.



и една другинка:

Преди седмица-две по bТВ съобщиха, че автобус, пътуващ от Видин с група ученици (простете ако направя неволна фактологическа грешка) аварирал в един от тунелите по пътя към София. Слава Богу няма пострадали деца. 
По-късно, предполагам на следващата емисия новини, уточниха по между другото, че въпросните деца отивали да гледат организирано (от училище, може би) Шоуто на Слави. Туй нещо мина покрай съзнанието ми.. но нещо ме глождеше цяла вечер докато на пръв поглед не важната новина придоби нови измерения.

Какво правят група ученици, на гости на таз простотия? Учат се как се слага червена точка с надпис 18 вътре или просто да послушат последната чалга.

Ами какви са тези родители? / Ами какви са тези учители?


Тагове:   медии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mcalavera
Категория: Други
Прочетен: 111107
Постинги: 25
Коментари: 51
Гласове: 49
Спечели и ти от своя блог!
Архив